Preventieve borstoperatie

Vrouwen met een sterk verhoogd risico op borstkanker kunnen kiezen voor een preventieve borstoperatie. Hierbij wordt het borstweefsel uit voorzorg verwijderd. De kans op borstkanker daalt hierdoor van 60 tot 80 procent naar minder dan 3 procent. Let op: er is geen dringend advies om een preventieve borstoperatie te laten doen. Het is een zware operatie, dus weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af.

Wanneer kun je een preventieve borstoperatie laten doen

Voorwaarden voor een preventieve borstoperatie zijn:

  • DNA-onderzoek heeft aangetoond dat je een verhoogde kans op borstkanker hebt.
  • Borstkanker komt zo vaak in de familie voor dat een preventieve operatie een optie is.
  • Je hebt informatie ontvangen over alle operatiemogelijkheden, zodat je een goede afweging kunt maken.
  • Je hebt informatie ontvangen over alternatieven voor operatie (screening).
  • Je krijgt psychosociale begeleiding bij het beslissingsproces en na de ingreep.
  • Je krijgt een consult bij een (oncologisch) chirurg.
  • Je krijgt een consult bij een plastisch chirurg.
  • Je hebt voldoende bedenktijd om de beslissing voor een preventieve operatie te nemen.

Wat wordt er tijdens een preventieve borstoperatie gedaan?

Bij een preventieve operatie wordt het borstklierweefsel door de oncologisch chirurg weggehaald. De borstspier en lymfeklieren in de oksel blijven gespaard. Je kunt ook een borstreconstructie krijgen. Dit kan direct of in een latere fase. De reconstructie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg.

Voor een preventieve borstoperatie ga je onder narcose. Na de operatie zit er in de wonden meestal een slangetje dat het wondvocht afvoert: een drain. Soms heb je meerdere drains en ga je met deze drains naar huis. De (huis)arts haalt ze er dan later uit.

Wat zijn de mogelijkheden voor een borstreconstructie?

Het is mogelijk om een borstreconstructie te laten doen na het preventief verwijderen van het borstweefsel. Een plastisch chirurg maakt dan een nieuwe borst, die zo goed mogelijk op je eigen borst lijkt. Niet iedereen kiest voor een borstreconstructie. Het is ook mogelijk voor uitwendige protheses te kiezen die je in je beha draagt. Er zijn ook vrouwen die liever ‘plat’ blijven, zonder prothese.

Welke reconstructie kies je?

Wanneer je kiest voor een reconstructie zijn er verschillende mogelijkheden. Een directe of uitgestelde reconstructie, met lichaamseigen weefsel of met siliconenprothesen. Borstkankervereniging Nederland maakte een dossier over borstreconstructie. Hierin worden alle mogelijkheden beschreven, de voor- en nadelen én je kunt de ervaringsverhalen van 25 vrouwen lezen. Zij zijn ook op de foto gegaan, zodat je het resultaat van hun borstreconstructie kunt zien.

Hoe zit het met tepelbehoud als je BRCA hebt?

Als je erfelijke of familiaire aanleg hebt voor borstkanker en je wilt je preventief laten opereren, dan is het bewezen veilig om de tepel te laten zitten. Sommige artsen denken dat het laten zitten van de tepel niet veilig is, maar dit blijkt uit onderzoek niet zo te zijn. Soms schatten plastisch chirurgen in dat het resultaat niet mooi wordt als je je eigen tepels houdt. Dan zullen ze adviseren deze te verwijderen en later een tepelreconstructie te doen.

Als je borstkanker hebt, hangt het af van de plek van de tumor of de tepel kan worden gespaard. De oncologisch chirurg kan je hier meer over vertellen. Lees meer over tepelbehoud- en reconstructie.

Meer informatie

Om ervoor te zorgen dat je niks vergeet te vragen tijdens gesprekken met je zorgverlener, is een checklist een handig hulpmiddel. Op www.b-bewust.nl vind je de checklist Borstreconstructie die je helpt een keuze te maken over of je een reconstructie wilt en zo ja welke soort.

De website van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie biedt veel informatie over borstreconstructie. Je vindt hier eveneens een brochure. Ook biedt de website informatie over de wachttijden per ziekenhuis.

Borstkankervereniging Nederland maakte een dossier over borstreconstructie. Hierin worden alle mogelijkheden beschreven, de voor- en nadelen én je kunt de ervaringsverhalen van 25 vrouwen lezen. Zij zijn ook op de foto gegaan, zodat je het resultaat van hun borstreconstructie kunt zien.