Wat is een preventieve eierstokoperatie?

De enige manier om het risico op eierstokkanker te verlagen, is om de gezonde eierstokken en de eileiders te laten verwijderen op een leeftijd voordat het kankerrisico begint te stijgen (bij BRCA1-draagsters vanaf de leeftijd van 35-40 jaar, bij BRCA2-draagsters vanaf 40-45 jaar).

Dit preventief verwijderen van de eierstokken en de eileiders verlaagt het risico naar bijna nul, maar niet helemaal. Het buikvlies dat aan de binnenkant van de buik zit, is van oorsprong van hetzelfde type weefsel als de eierstokken. Daarom blijft er na een preventieve operatie een zeer klein risico op eierstokkanker bestaan. Dat risico is veel kleiner dan het risico op eierstokkanker voor vrouwen zonder BRCA-mutaties. Er is ook geen reden om extra controles te doen. Bij klachten moet je altijd naar je huisarts gaan.

Hoe gaat een preventieve eierstokoperatie in zijn werk?

De operatie wordt meestal gedaan door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). De arts zal dit met je bespreken. Bij een kijkoperatie is de ziekenhuisopname meestal kort; de meeste mensen kunnen dezelfde of de volgende dag weer naar huis. De kans op een complicatie tijdens de operatie is erg klein.

Om het risico zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk dat zowel eierstokken als eileiders worden verwijderd. De baarmoeder hoeft niet te worden verwijderd.

Hoe lang duurt het herstel na een preventieve eierstokoperatie?

Als de operatie goed is verlopen, duurt het herstel thuis meestal één á twee weken. De operatie wordt in vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd.

Wat zijn de gevolgen van een preventieve eierstokoperatie?

Als gevolg van deze operatie kom je in de overgang. Vrouwen die geen borstkanker hebben gehad, kunnen kiezen voor vervangende hormonen om de overgangsklachten uit te stellen. Hier lees je meer over vervroegde overgang door preventieve eierstokoperatie.

Waar vind ik meer informatie over een preventieve eierstokoperatie?

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Veel ziekenhuizen hebben op hun website informatiefolders over een (gynaecologische) operatie beschikbaar. Deze folders geven je een indruk hoe de ingreep in het ziekenhuis kan verlopen. Als je meer wilt weten over eierstokkanker, en misschien behoefte hebt aan contact met vrouwen die eierstokkanker hebben (doorgemaakt) kun je terecht bij Olijf. Dit is een netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker. Hun website biedt veel informatie en advies.