Erfelijk belast

Iedere vrouw in Nederland heeft een kans van 13% om borstkanker te krijgen. Door erfelijke of familiaire aanleg, kan dit risico worden vergroot. Ongeveer 5 tot 10% van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg.

Bij erfelijke aanleg is er een verandering in een gen gevonden: een mutatie, bijvoorbeeld in één van de BRCA-genen. Deze mutatie is met DNA-onderzoek aangetoond. Als een mutatie is aangetoond, is het ook mogelijk om DNA-onderzoek te doen bij gezonde personen uit de familie. De klinisch geneticus weet dan namelijk waar hij of zij op moet zoeken.

Zowel mannen als vrouwen kunnen de genmutatie hebben en dus ook aan hun kinderen doorgeven. Elk kind heeft 50% kans om deze aanleg te erven van een ouder die de genmutatie heeft. Als er aanwijzingen zijn dat er een mutatie in je familie zit, kun je je aanmelden voor erfelijkheidsonderzoek. Dit gebeurt in klinische genetische centra of poliklinieken erfelijke/familiaire tumoren. Erfelijkheidsonderzoek begint met het maken van een familiestamboom om de ziektegeschiedenis van je familie in kaart te brengen. Eventueel volgt daarna bloedafname voor DNA-onderzoek.