Erfelijk belast

Wat is BRCA?

Ongeveer 5-10 procent van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker worden veroorzaakt door erfelijke aanleg. Er is dan sprake van een foutje in het BRCA1 of BRCA2 gen, dat is geërfd van één van de ouders.

BRCA komt van BReast CAncer. Ieder mens heeft BRCA genen. Als er een foutje in een BRCA gen zit heb je een hoger risico op borst- en eierstokkanker. Zo’n fout wordt ook wel ‘genmutatie’ genoemd. Als één van je ouders een BRCA genmutatie heeft, heb je vijftig procent kans om deze te erven. Dit geldt voor meisjes én jongens.

Wat betekent een BRCA mutatie voor vrouwen?

Een vrouw met een BRCA1 genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent om in haar leven borstkanker te krijgen. Daarnaast heeft ze 35 tot 45 procent risico om eierstokkanker te krijgen. Een vrouw met een BRCA2 genmutatie heeft een risico van 60 tot 80 procent op borstkanker en 10 tot 20 procent op eierstokkanker.

‘Als een man een afwijking vindt in zijn borstgebied, wordt hem geadviseerd naar een arts te gaan.’

Wat betekent een BRCA mutatie voor mannen?

Mannen met een BRCA genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7 procent bij BRCA2 en circa 3 procent bij BRCA1. Mannen met een BRCA mutatie hebben ook een licht verhoogde kans op prostaatkanker, vooral bij een BRCA2 mutatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat mannen in BRCA2 families een ongeveer tweemaal verhoogde kans hebben op het krijgen van prostaatkanker als mannen zonder een mutatie. Mogelijk is er ook een verhoogde kans voor mannen in BRCA1 families. Vaak is het beloop van de prostaatkanker slechter omdat de kanker agressiever is.
De informatie en adviezen die je hier leest, zijn gebaseerd op wat we nu weten en denken. Het kan goed zijn dat dit in de toekomst verandert.

Alvleesklierkanker komt mogelijk iets vaker voor een BRCA2 mutatie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

‘Vrouwen met (mogelijke) erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker kunnen zich regelmatig laten controleren op borstkanker.’

Wat kun je doen als je een BRCA mutatie hebt?

Vrouwen met erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker kunnen ervoor kiezen zich regelmatig te laten controleren op borstkanker. Controleren op eierstokkanker heeft geen zin. Deze controles zorgen er helaas niet voor dat eierstokkanker op tijd ontdekt wordt, waardoor goede behandeling mogelijk is.
Vrouwen met een BRCA mutatie kunnen er voor kiezen om hun borsten en eierstokken uit voorzorg weg te laten halen. Het risico op borst- en eierstokkanker wordt dan minder dan 3 procent.
Voor mannen is de kans op borstkanker zó klein, dat het niet nodig is om zich te laten controleren. Op dit moment wordt er nog geen screening op prostaatkanker aangeraden voor mannelijke dragers van een BRCA mutatie. Oncogen is hierover wel in gesprek met klinisch genetici en urologen.