Wat is MEN1?

Naast mutaties in de BRCA1- en BRCA2-genen, blijkt ook een mutatie in het MEN1-gen een verhoogd risico op borstkanker te geven.

MEN1 staat voor ‘Multiple Endocrine Neoplasia type 1’. Uit onderzoek van het UMC Utrecht onder 190 Nederlandse vrouwen met een genetische mutatie op het MEN1-gen, blijkt dat zij een verhoogd risico op borstkanker hebben. Vrouwen met een afwijking in het MEN1-gen hebben een bijna drie keer zo hoge kans op borstkanker als de gemiddelde vrouw. Daarnaast treedt de ziekte op relatief jonge leeftijd op, gemiddeld rond de leeftijd van 48 jaar. De resultaten zijn bevestigd in drie studies met in totaal 675 vrouwen met MEN1.

MEN1 en chromosomen

Het MEN1-gen regelt de aanmaak van het eiwit menine. Menine zorgt ervoor dat cellen zich niet delen als dat niet nodig is. Als het MEN1-gen goed functioneert, onderdrukt het gen de tumorgroei. Door een mutatie van het MEN1-gen wordt niet genoeg werkzame menine geproduceerd. Dit geeft risico op het ontstaan van gezwellen in klieren, organen en weefsels die hormonen produceren.

De kans dat iemand met het MEN1-syndroom deze genmutatie doorgeeft aan zijn of haar kind, is 50%. De kans om de aanleg te erven is even groot voor zonen en dochters.

Controles en preventieve operatie bij MEN1-mutatie

Voor vrouwen die een MEN1-mutatie hebben, is het advies in principe geen preventieve borstoperatie te laten uitvoeren. Wij adviseren je hierover en over een controleschema, in gesprek te gaan met je arts.

Lotgenotencontact

In de besloten Facebookgroep BRCA en CHEK2  kun je vrouwen ontmoeten die een MEN1-mutatie hebben.

Er is ook een MEN1 patiëntenorganisatie.