Hoe vertel ik het mijn familie?

Er zijn allerlei redenen om familie te vertellen dat er erfelijke aanleg voor kanker aanwezig is. Familieleden die de genmutatie ook hebben, kunnen zich laten screenen op borstkanker en eventueel preventief laten opereren. De genmutatie kan ook hun kinderwens beïnvloeden.

Het is vooral belangrijk dat alle familieleden zelf de keuze maken of ze zich wel of niet aanmelden voor DNA-onderzoek. Er zijn mensen die niet willen weten of ze een mutatie hebben. Dat is hun goed recht. Als ze hier maar een bewust keuze voor hebben kunnen maken.

Klinisch geneticus en familiebrief

Jouw klinisch geneticus kan uitleggen welke familieleden risico lopen. Soms vraagt de klinisch geneticus jou om het aan je familieleden te vertellen. Dan krijg je een familiebrief mee. Je familieleden bepalen vervolgens zelf of zij naar een klinisch geneticus gaan voor voorlichting en advies. De klinisch geneticus van dat familielid kan dan vragen om jouw medische gegevens. Die krijgt hij of zij alleen als jij toestemming geeft. Familieleden die risico lopen, bepalen zelf of ze DNA-onderzoek willen laten doen. De arts vertelt in principe niet zelf aan je familieleden dat ze risico lopen, vanwege het beroepsgeheim. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.

Hoe vertel je het je familie?

De manier en het moment waarop je familieleden informeert, bepaal je zelf. Doe dit op een manier die je prettig vindt en die bij jou en de relatie met je familieleden past.

Vind je het moeilijk om er met je familie over te praten? Bespreek dit dan bij de polikliniek klinische genetica. Hier werken ook psychosociaal werkers met veel ervaring met dit onderwerp, zij kunnen je adviseren en helpen.