Hoe vertel ik het mijn familie?

Heb jij een BRCA mutatie? Dat betekent dat familieleden kans hebben om deze ook te hebben. Daarom is het belangrijk om er met je familie over te praten.

Er zijn allerlei redenen om familie te vertellen dat er erfelijke aanleg voor kanker in de familie zit. Als zij het ook hebben, kunnen ze zich bijvoorbeeld laten screenen op borstkanker, zich preventief laten opereren en het kan ook invloed hebben op kun kinderwens. En vooral: het is belangrijk dat ze zelf de keuze maken of ze zich wel of niet aanmelden voor DNA onderzoek. E zijn mensen die niet willen welen of ze een mutatie hebben. Dat is hun goed recht. Als ze hier maar een bewust keuze voor hebben kunnen maken.

Klinisch geneticus en familiebrief

Jouw klinisch geneticus kan uitleggen welke familieleden risico lopen. Soms vraagt de klinisch geneticus jou om het aan je familieleden te vertellen. Dan krijg je een familiebrief mee. Je familieleden bepalen vervolgens zelf of zij naar een klinisch geneticus gaan voor voorlichting en advies. De klinisch geneticus van dat familielid kan dan vragen om jouw medische gegevens. Die krijgt hij of zij alleen als jij toestemming geeft. Familieleden die risico lopen, bepalen zelf of ze DNA-onderzoek willen laten doen. De arts vertelt in principe niet zelf aan je familieleden dat ze risico lopen, vanwege het beroepsgeheim. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen.

Hoe vertel je het je familie

De manier en het moment waarop je familieleden informeert, bepaal je zelf. Doe dit op een manier die je prettig vindt. En die bij jou en de relatie met je familieleden past.
Vind je het moeilijk om er met je familie over te praten? Bespreek dit dan bij de polikliniek klinische genetica. Hier werken ook psychosociaal werkers met veel ervaring met dit onderwerp.

Deze tekst is gebaseerd op informatie van het Erfocentrum.