Wat betekent een BRCA-mutatie voor mannen?

Mannen met een BRCA-genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7% bij BRCA2 en circa 3% bij BRCA1. Mannen met een BRCA-genmutatie hebben ook een verhoogde kans op prostaatkanker, vooral bij een BRCA2-mutatie.

Borstkanker bij mannen is zeldzaam: ongeveer 0,1% (1 op de 1000) van de mannen zonder een genmutatie krijgt borstkanker. Mannen die drager zijn van een BRCA1-genmutatie hebben een verhoogd risico op borstkanker (circa 3%), het risico voor mannen met een BRCA2-genmutatie is  7%. Daarnaast hebben met name mannen met een BRCA2-mutatie ook een hogere kans dan gemiddeld op andere soorten kanker, met name alvleesklierkanker (5%) en prostaatkanker (15-25%). Mannen met een BRCA1-genmutatie lijken een kleiner risico op kanker te hebben dan mannen met een BRCA2-mutatie.

Controles bij mannen met een BRCA-genmutatie

Op dit moment wordt aan mannen met een BRCA-genmutatie niet geadviseerd om zich extra
te laten controleren op eventuele vroege symptomen van kanker. Wél wordt aangeraden om zelf alert op symptomen te zijn, en om het borstweefsel maandelijks zelf te onderzoeken. De meest bekende klachten die op borstkanker kunnen wijzen zijn een knobbeltje in de borst, afwijkingen aan de huid of tepel, tepelafscheiding, tepeleczeem of een borstzweer. Bij dit soort klachten wordt geadviseerd de huisarts te raadplegen. Vermeld dan altijd dat je BRCA-genmutatiedrager bent.

Wetenschappelijk onderzoek naar de waarde en optimale screening van prostaatkanker en/of alvleesklierkanker loopt momenteel.