Risico op borstkanker bij BRCA

Hoe zit het met het risico op borstkanker bij BRCA?

Vrouwen met een BRCA-mutatie hebben een sterk verhoogd risico op borstkanker. Zij hebben een kans van ongeveer 60 tot 80 procent om borstkanker te krijgen voor hun zeventigste jaar. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op eierstokkanker .

Bij een BRCA-mutatie, functioneert het BRCA gen niet meer goed. Hierdoor kunnen cellen hun DNA schade niet repareren. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. Hierdoor heb je als mutatiedrager een verhoogd risico op kanker. Borstkanker ontstaat door een fout in de celdeling, waardoor een gezwel of tumor kan groeien. Er zijn verschillende soorten borstkanker, die verschillende eigenschappen hebben. Screening bij een BRCA-mutatie is belangrijk. Daardoor heb je de meeste kans dat je er op tijd bij bent.

Vanaf welke leeftijd neemt het risico op borstkanker bij vrouwen met BRCA toe?

Vrouwen met een BRCA-genmutatie hebben een sterk verhoogd risico op borst- en ook eierstokkanker. In de tot nu toe onderzochte families blijkt dat vrouwen met een BRCA1- of BRCA2-genmutatie een kans van ongeveer 60 tot 80 procent hebben om borstkanker te krijgen voordat zij zeventig zijn.

Hieronder twee afbeeldingen waarbij je ziet dat het risico op borstkanker toeneemt met de leeftijd. Vanaf het 25ste levensjaar, loopt het risico op borstkanker bij vrouwen met een BRCA mutatie steeds verder op. Vanaf een leeftijd van 30-35 jaar neemt het risico op borstkanker over het algemeen sterk toe. Het kan zijn dat er op basis van de familie of de specifieke locatie van de genmutatie een andere inschatting wordt gemaakt.

Hoe zit het met DCIS en BRCA?

DCIS zijn afwijkende cellen die mogelijk borstkanker kunnen worden. Twee├źnhalf procent van de borstkankerpati├źnten heeft DCIS. DCIS is geen borstkanker, maar wordt wel op die manier behandeld. Dit omdat er nog niet voorspeld kan worden bij wie de DCIS wel of niet uitgroeit tot borstkanker. Meestal wordt de plek operatief verwijderd. De grootte van het gebied bepaalt mede of er een borstsparende operatie plaatsvindt, of een amputatie. 

Als je DCIS hebt en je voldoet aan de criteria om DNA-onderzoek te laten doen, heb je recht op een afspraak met een klinisch geneticus. Overleg hierover met je huisarts.