Hoe zit het met het risico op eierstokkanker bij BRCA?

Vrouwen met een BRCA-mutatie hebben een sterk verhoogd risico op eierstokkanker. Vrouwen met een BRCA1-mutatie hebben een kans van 35 tot 45 procent om in hun leven eierstokkanker te krijgen. Voor vrouwen met een BRCA2-mutatie is deze kans 10 tot 20 procent. Daarnaast hebben zij een verhoogd risico op borstkanker.

Bij een BRCA-mutatie, functioneert het BRCA-gen niet meer goed. Hierdoor kunnen cellen hun DNA-schade niet repareren. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. Hierdoor heb je als mutatiedrager een verhoogd risico op kanker. Eierstokkanker ontstaat door een fout in de celdeling, waardoor een gezwel of tumor kan groeien in de eierstok- en/of eileider. 

Als eierstokkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt is de levensverwachting relatief gunstig. Vaak wordt de kanker dan bij toeval ontdekt. Maar omdat eierstokkanker in een vroeg stadium meestal weinig klachten geeft, wordt driekwart van de gevallen van eierstokkanker in een laat stadium ontdekt. De levensverwachting is dan veel minder gunstig. Na vijf jaar is iets minder dan 40 procent van de patiƫnten nog in leven.

Heeft het zin om te screenen naar eierstokkanker?

Er is helaas geen manier om er achter te komen of je eierstokkanker gaat krijgen, ook niet bij een erfelijke of familiaire aanleg. Omdat eierstokkanker geen duidelijk voorstadium heeft, is vroege opsporing door screening niet mogelijk. Dit geldt ook voor vrouwen bij wie een BRCA1- of BRCA2-mutatie is vastgesteld. Om het risico op eierstokkanker te verlagen kun je er voor kiezen om de gezonde eierstokken en de eileiders preventief te laten verwijderen. Dit dient bij voorkeur te gebeuren voor het risico toeneemt, bij BRCA1-draagsters vanaf de leeftijd van 35-40 jaar, bij BRCA2-draagsters vanaf 40-45 jaar.