Nieuwsartikel: Wat is BRCA?

Ongeveer 5-10 procent van de gevallen van borstkanker en eierstokkanker worden veroorzaakt door erfelijke aanleg. Er is dan sprake van een foutje in het BRCA1 of BRCA2 gen, dat is geërfd van één van de ouders.

BRCA komt van BReast CAncer. Ieder mens heeft BRCA genen. Als er een foutje in een BRCA gen zit heb je een hoger risico op borst- en eierstokkanker. Zo’n fout wordt ook wel ‘genmutatie’ genoemd. Als één van je ouders een BRCA genmutatie heeft, heb je vijftig procent kans om deze te erven. Dit geldt voor meisjes én jongens.

Mannen met een BRCA genmutatie hebben een licht verhoogde kans op borstkanker: 7 procent bij BRCA2 en circa 3 procent bij BRCA1. Mannen met een BRCA mutatie hebben ook een licht verhoogde kans op prostaatkanker, vooral bij een BRCA2 mutatie. Uit recent onderzoek is gebleken dat mannen in BRCA2 families een ongeveer tweemaal verhoogde kans hebben op het krijgen van prostaatkanker als mannen zonder een mutatie. Mogelijk is er ook een verhoogde kans voor mannen in BRCA1 families. Vaak is het beloop van de prostaatkanker slechter omdat de kanker agressiever is.
De informatie en adviezen die je hier leest, zijn gebaseerd op wat we nu weten en denken. Het kan goed zijn dat dit in de toekomst verandert.

Alvleesklierkanker komt mogelijk iets vaker voor een BRCA2 mutatie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.